Hoppa till innehåll

Träffa administratören

KARRIÄR. Britt-Inger Lindholm växlar lätt mellan bokföringsprogram och klassiska verktyg. Läs om hennes vardag och vägen hit – och vägen härifrån.

– Det är Teams, Outlook, Zhipster, Nshift och Fortnox … och pirra och handtruck och måttband och våg.

Britt-Inger Lindholm berättar om några av sina arbetsredskap. I sin roll som administratör jobbar hon både vid datorn och ute på lagret. Det är ett omväxlande arbete. Hon plockar och packar ordrar, håller kontakt med säljare och lagerför godset som kommer in.

Måttband i metall.

– Ja, det är många arbetsuppgifter. Det bästa är att jag kan lägga upp mitt arbete själv. Det är ingen stress, ingen tidspress. Det sämsta är att det är så svårt att få en vikarie. Det finns ingen annan som kan göra mina uppgifter.

Britt-Inger, som brukar kallas Britta, har jobbat som administratör i fyra år. Företaget där hon jobbar heter ”Warmup” och tillverkar produkter för golvvärme. Brittas arbetsplats ligger i Jordbro i Stockholms län, medan huvudkontoret finns i Storbritannien och det stora lagret ligger i Tyskland.


Lång rehabilitering och nya kunskaper

År 2008 fick Britta blodproppar i lungorna. Rehabiliteringen – att läka och träna och bli frisk igen – tog flera år. Britta var långtidssjukskriven. Sedan blev hon arbetslös.

– När jag var arbetslös fick jag två datakurser via Arbetsförmedlingen. Efter de kurserna fortsatte jag att läsa själv. Jag provade mig fram och skaffade mig nya datakunskaper.

Händer vid ett svart tangentbord. En datormus är inzoomad.

Brittas många yrkesroller

Britta kom till Samhall 2013. Under ett par år arbetade hon med lokalvård, men på grund av sin astma var hon tvungen att byta yrkesbana. Hon fick jobb på tvätteriet i Akalla, och sedan på tvätteriet i Västberga.

– Vi använde dataprogram när vi sorterade tvätten, säger Britta, och då fick jag veta att det var en chef som letade efter någon med mina datakunskaper. Då bytte jag tjänst och så blev jag administratör.

Britta står vid ett bord och packar produkter i en låda.

Under åren som administratör har Britta bland annat skrivit lathundar – enklare manualer – så att fler kollegor ska kunna lära sig de datorprogram som behövs i arbetet. Kanske kommer Britta själv snart att lämna sina arbetsuppgifter i Jordbro.

– Ja, jag är utbildad undersköterska och tänker satsa på ett jobb inom dagvården, som omsorgsassistent.


Kunskaper i teckenspråk

Britta har deltagit i Samhalls projekt ”Raketen”, som förbereder medarbetare för övergång. Och hon har särskilda kunskaper som säkert kan komma till nytta inom dagvården – hon kan teckenspråk.

– Jag hade hjärnhinneinflammation som nyfödd, och då fick jag en hörselskada. Efter öronoperation och tinnitusattacker fick jag börja med hörapparat, säger Britta. När jag sedan gick en utbildning för att bli personlig assistent lärde jag mig att använda teckenspråk.

– Nu ska jag kontakta studievägledare och yrkesvägledare i min kommun. De ser mina kompetenser och erfarenheter och kan förklara hur jag ska gå vidare.


Om yrkesrollen administratör