Hoppa till innehåll

Dina mänskliga rättigheter

NYHET. En ny rapport visar att Sverige behöver mer kunskap om mänskliga rättigheter och FN:s funktionsrättskonvention.

Närbild av en Samhall-logotyp på en gul tröja. I ena hörnet av bilden finns en ikon för teckenspråk.

Sverige klarar inte kraven på mänskliga rättigheter. En ny rapport visar att många personer med funktionsnedsättning saknar insatser och stöd för att kunna leva ett självständigt liv. Rapporten heter ”Allt ifrågasätts”, och den visar också att det är många personer som inte känner till Förenta Nationernas, FN:s, funktionsrättskonvention.

Ikon för teckenspråk. Ikonen föreställer två vita händer som visar tecknet för teckenspråk.

Teckenspråkstolkad sammanfattning av rapporten

Lättläst sammanfattning av rapporten (pdf)

Hela rapporten ”Allt ifrågasätts”.


FN:s funktionsrätts- konvention

Funktionsrättskonventionen förklarar allas rätt att leva inkluderade i samhället. Alla personer, oavsett funktionsnedsättning, har rätt till utbildning, arbete och sjukvård – på samma villkor som alla andra.

  • Staten och myndigheterna är skyldighetsbärare. De är skyldiga att ordna så att funktionsrättskonventionen följs.
  • Personer med funktionsnedsättning är rättighetsbärare. De har rätt till stöd och skydd.

Hur blir samhället mer inkluderande?

Både skyldighetsbärare och rättighetsbärare behöver mer kunskap om FN:s funktionsrättskonvention. Samhalls expert på funktionsrätt, Maria Johansson säger:

– Vi behöver prata mer om mänskliga rättigheter. Vi behöver lyfta ämnet i politiska debatter, på nyheterna, på arbetsplatsen och i våra samtal hemma.

– Det finns till stor del bra lagar för att alla i samhället ska få likvärdiga förutsättningar, säger Maria, men ett problem är att lagarna inte följs. Enligt funktionsrättskonventionen är staten skyldig att ordna stöd som till exempel ledsagning, personlig assistens och hjälpmedel. Staten är också skyldig att säkerställa att samhället byggs tillgängligt och att alla kan använda allmänna kommunikationer.

Samhalls expert på funktionsrätt, Maria Johansson. Hon har axellångt, mellanblont hår och bär en ljusblå kortärmad tröja och blå byxor. Hon har rullstol. Hon tittar in i kameran.

Så arbetar Samhall för dina rättigheter

Expertcentrum

Samhall har en avdelning som heter Expertcentrum. Här arbetar Maria Johansson tillsammans med Seher Yilmaz som är expert på jämlikhet och inkludering och Erik Hedin som är expert på digital tillgänglighet. Tillsammans säkerställer de att Samhall utvecklas på rätt sätt när det gäller

  • funktionsrätt (alla människor, oavsett funktionsförmåga, ska ha samma möjligheter och rättigheter att delta i samhället)
  • jämlikhet och inkludering (alla människor har samma värde och rättigheter)
  • digital tillgänglighet (alla människor ska kunna använda datorer, webbplatser, mobiler, appar och andra saker som är uppkopplade mot internet).
Två kvinnor och en man som tittar in i kameran. Två står, en sitter i rullstol. Personerna arbetar på Samhall som specialister.
Samhalls expertgrupp Seher Yilmaz, Erik Hedin och Maria Johansson

Portalen

Den här webbplatsen, Portalen, är ett exempel på hur Samhall försöker bli bättre. Webbplatsen är till för dig och dina kollegor. Alla som jobbar på Samhall har rätt att få tydlig och användbar information för att förstå sina rättigheter, skyldigheter och möjligheter.


Så kan du arbeta för dina rättigheter

Det kan vara svårt att förstå vilka rättigheter man har och inte har. Maria Johansson har många bra tips till dig som vill veta mer om dina rättigheter.

– Kolla om din kommun har en funktionshindersombudsman. Det är en person som arbetar för att alla ska kunna delta i samhället på lika villkor. Du kan också gå med i en funktionsrättsorganisation och lära känna andra som lever med en funktionsnedsättning. Tillsammans kan ni arbeta för förändring.

Maria tipsar också om bra webbplatser.

– Ja, besök gärna Funktionsrättsguiden och Myndigheten för delaktighet, MFD. Där finns mycket information.