Vet du hur din ekonomi påverkas när du är hemma och är sjuk? Här kan du göra ett quiz och testa dina kunskaper:
Det är viktigt att du stannar hemma om du är sjuk och kan smitta andra. Du måste vila och ta hand om dig, så att du blir frisk igen.
I den här artikeln kan du läsa vanliga frågor och svar som handlar om sjukfrånvaro.
1. Hur sjukanmäler jag mig?
Ring din chef och säg att du är sjuk. Har du inte numret till din chef kan du ringa Samhalls kundcenter. Förklara vad du behöver hjälp med, så kan kundcenter hitta kontaktuppgifter till din chef.
Telefonnummer till Samhalls kundcenter: 08-553 411 00 eller 020-572 572
Kundcenters öppettider:
- vardagar klockan 7–17
- lördagar, söndagar och röda dagar (helgdagar) klockan 7–16.
2. Får jag pengar när jag är sjuk? Hur mycket?
Ja. När du är sjuk och är hemma betalar Samhall sjuklön. Sjuklönen är cirka 80 procent av din lön. Samhall betalar sjuklön de första två veckorna av din sjukperiod.
Den första dagen du är sjuk gör Samhall ett avdrag som kallas karensavdrag. Karensavdraget är 20 procent av din veckoarbetstid, och det spelar ingen roll om du arbetar deltid eller heltid.
Exempel:
Robin jobbar heltid, 40 timmar i veckan. Han tjänar 23 912 kronor/månad. Robin blir sjuk och måste vara hemma från jobbet måndag–onsdag. Detta händer med hans lön när han är sjuk:
- Måndag (första sjukdagen) – Samhall gör ett karensavdrag från Robins månadslön. Detta innebär att han får ett avdrag på 1 103,68 kronor. Han får ingen sjuklön den här dagen.
- Tisdag (andra sjukdagen) – Samhall gör ett sjukavdrag på 100 procent, men Robin får sjuklön. Robin får 882,96 kronor = 80 procent av den inkomst som han skulle ha fått om han hade varit frisk och jobbat som vanligt.
- Onsdag (tredje sjukdagen) – Samhall gör ett sjukavdrag på 100 procent, men Robin får sjuklön. Robin får 882,96 kronor = 80 procent av den inkomst som han skulle ha fått om han hade varit frisk och jobbat som vanligt.

Det kan vara svårt att förstå det här med karensavdrag. Sedan ett par år tillbaka har arbetsgivare ett nytt sätt att räkna. Tidigare hette det karensdagar. Nu heter det karensavdrag och det är timmar som räknas.
Om du är sjuk och går hem från jobbet, gör Samhall karensavdrag för timmarna du är borta. Är du sjuk nästa dag också, eller någon av de följande fem arbetsdagarna, fortsätter Samhall att göra karensavdrag upp till 20 procent av din veckoarbetstid.
Längre ned i den här artikeln finns mer information om karensavdraget
- om du inom ett par dagar blir sjuk, frisk och sedan sjuk igen
- om du blir sjuk väldigt ofta
- om du har en kronisk sjukdom.
3. Måste jag sjukanmäla mig varje dag?
Nej. Kontakta din chef när du är frisk igen och går tillbaka till jobbet.
4. Måste Samhall få ett läkarintyg när jag är sjuk?
Du behöver inget läkarintyg de första 7 dagarna som du är sjuk, men dag 8 i din sjukperiod måste din chef få ett läkarintyg. Kontakta din vårdcentral eller din läkare för att få hjälp med ett intyg.
Om du blir frisk, men sjuk igen inom 5 dagar, behöver Samhall ett nytt läkarintyg. Det ska din chef ha dag 8 i din nya sjukperiod.
Eftersom din nya sjukperiod räknas ihop med den förra sjukperioden, kommer du snart att ha en sjukfrånvaro som är mer än 14 dagar. Då anmäler Samhall din sjukfrånvaro till Försäkringskassan. Försäkringskassan bestämmer din rätt till sjukpenning.
5. Vad händer om jag är sjuk längre än 14 dagar?
Samhall anmäler din sjukfrånvaro till Försäkringskassan om du är sjuk mer än 14 dagar i följd.
Dag 15 måste Försäkringskassan få ett läkarintyg från dig. Kontakta din vårdcentral eller din läkare för att få hjälp med ett intyg.
Om din läkare har skickat ett läkarintyg till Försäkringskassan, kan du se det när du går till Försäkringskassans webbplats och loggar in på ”Mina sidor”. Kan du inte logga in får du ringa Försäkringskassan och fråga om de har läkarintyget som de behöver. Telefonnumret till Försäkringskassan är 0771-524 524.

6. Hur får jag pengar från Försäkringskassan?
När du har varit sjuk i 14 dagar måste du själv ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan. Gå till Försäkringskassans webbplats och logga in på ”Mina sidor”. Där kan du ansöka. Om du inte har bank-id kan du ringa till Försäkringskassan och be att få blanketter hemskickade med post. Telefonnumret är 0771-524 524.
Försäkringskassan bestämmer om du har rätt att få sjukpenning. Detta är en ersättning som är cirka 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Försäkringskassan räknar ut din SGI.
Din sjukpenning från Försäkringskassan är inte samma belopp som din sjuklön från Samhall.
7. Gör Samhall karensavdrag varje gång jag blir sjuk?
Om du blir sjuk igen, inom fem kalenderdagar från din senaste sjukfrånvarodag, gör Samhall inget nytt karensavdrag. Den nya sjukperioden räknas som en fortsättning på din förra sjukperiod. Kom ihåg att Samhall räknar kalenderdagar i det här fallet (inte bara arbetsdagar) = helg och lediga dagar räknas.
Exempel 1:
- Ali är sjuk måndag, tisdag och onsdag.
- Ali jobbar torsdag och fredag.
- På måndag är Ali sjuk igen, vilket betyder att den nya sjukperioden startar inom fem kalenderdagar från det att den förra sjukperioden avslutades. Samhall gör inget nytt karensavdrag.
Exempel 2:
- Suzanne är sjuk måndag och tisdag.
- Suzanne jobbar onsdag, torsdag och fredag.
- På måndag är Suzanne sjuk igen, vilket betyder att den nya sjukperioden startar dag 6 från det att den förra sjukperioden avslutades. Samhall gör ett nytt karensavdrag.
8. Jag blir ofta sjuk. Gör Samhall karensavdrag varje gång jag börjar en ny sjukperiod?
Det beror på hur ofta du är sjuk. Om du har fler än 10 sjukperioder under en 12-månadersperiod, får du automatiskt något som kallas allmänt högriskskydd. Det innebär att Samhall inte gör något karensavdrag. Du får sjuklön redan från första sjukdagen.
Exempel:
- År 2023 är Monica ofta sjuk. Från januari till augusti har hon 10 sjukperioder.
- I oktober blir Monica sjuk igen. Samhall tittar på de senaste 12 månaderna och räknar hur många gånger Monica har varit sjuk.
- Samhall ser att Monica nu har varit sjuk fler än 10 gånger under de senaste 12 månaderna. Detta innebär att Samhall inte gör något karensavdrag. Monica får ett allmänt högriskskydd och får sjuklön redan från första sjukdagen.
- Nu är Monica frisk under en lång tid. Nästa gång hon är sjuk är i mars år 2024. Samhall tittar på de senaste 12 månaderna och räknar hur många gånger Monica har varit sjuk. Det är inte fler än 10 gånger, och därför gör Samhall ett karensavdrag.

9. Jag har en kronisk sjukdom. Kan jag slippa karensavdraget?
Ja, du som vet att du blir sjuk ofta, eller sjuk under långa perioder, kan få ett särskilt högriskskydd. Detta ansöker du om hos Försäkringskassan. Om du får ett särskilt högriskskydd gör Samhall inget karensavdrag och du får sjuklön från första sjukdagen. Det särskilda högriskskyddet gäller tills vidare eller under en bestämd period.
10. Jag redan är sjukskriven på deltid. Hur gör jag om jag blir mer sjuk?
Du måste kontakta Försäkringskassan och ansöka om mer sjukpenning. Dag 8 i din nya sjukperiod ska du skicka ett nytt läkarintyg till Försäkringskassan.
11. Kan jag få ekonomisk hjälp via min försäkring?
Du som arbetar på Samhall är försäkrad i Arbetsmarknadens Försäkringsaktiebolag (Afa). Afa kan ge dig extra ersättning när du är sjukskriven och får sjukpenning under många och långa perioder.
När du har varit sjuk mer än 14 dagar i följd anmäler Samhall din sjukfrånvaro till Afa. Afa skickar ett brev till dig med frågor som du ska svara på. Du kan skicka tillbaka dina svar med post, eller ringa till Afa och lämna dina svar. Afa:s telefonnummer är 0771-88 00 99.
Hur stor din Afa-ersättning blir beror på din SGI och sjukpenningen du får från Försäkringskassan.
Testa dina kunskaper!
Här finns fem frågor som handlar om den här texten: