Hoppa till innehåll

Bra att veta om övergång

KARRIÄR. Vad innebär övergång? Hur går en övergång till – och varför är den så viktig? Här får du svar på vanliga frågor.

En dag är du kanske redo att ta steget från Samhall till en ny arbetsgivare. Det här steget kallar vi en övergång.

I den här artikeln kan du läsa 10 vanliga frågor och svar om övergång.


1. Är övergång målet med min anställning på Samhall?

Ja, det är det långsiktiga målet och ett viktigt uppdrag för Samhall. Du som har kommit till Samhall via Arbetsförmedlingen är här för att bredda din kompetens och skaffa en yrkesutbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden. Tillsammans med din chef sätter du upp personliga mål för din utveckling och kompetens.


2. Varför ska jag göra en övergång?

På den öppna arbetsmarknaden finns arbeten som vi inte kan erbjuda dig på Samhall. En övergång ger dig nya möjligheter. Med en anställning på den öppna arbetsmarknaden kan du till exempel själv påverka din lön, dina arbetstider och var någonstans du jobbar.

Målet med övergång är en tillsvidareanställning, men tyvärr ser inte arbetsmarknaden ut som vi önskar. Ibland krävs till exempel visstidsanställning för att kunna matcha arbetstagare och arbetsgivare på bästa sätt.

När en visstidsanställning planeras för minst 6 månader räknas den som övergång. Om visstidsanställningen avbryts efter 1 månads arbete räknas den fortfarande som övergång, eftersom processen är ett steg i rätt riktning för såväl arbetstagare som arbetsgivare.

Kvinna i uppsatt hår och brun T-shirt. Hon ler och tittar in i kameran.

3. Vad händer om övergången inte blir bra?

Du får stöd från Samhall under ditt första år på den nya arbetsplatsen. Tillsammans kan ni undersöka om det finns några anpassningar att göra, så att det blir bättre både för dig och din nya arbetsgivare.


4. Får jag komma tillbaka till Samhall om jag inte trivs?

Ja. Inom 12 månader från ditt övergångsdatum kan du komma tillbaka till Samhall. Vi kallar detta en återgång. Du är välkommen tillbaka, men det är inte säkert att du får samma arbetsuppgifter som du hade tidigare.

Ibland tar det tid att lära sig ett nytt jobb och att förstå hur allt fungerar på en arbetsplats. Du har möjlighet att vara hos din nya arbetsgivare i 12 månader – ett helt år – för att växa in i din nya roll och dina nya arbetsuppgifter.

I uppsägningsavtalet som du skriver när du gör en övergång står det att du har rätt att komma tillbaka. Det står även i kollektivavtalet som gäller alla med skyddad anställning på Samhall.

LFU-anställda (Lönebidrag för utveckling i anställning) är på Samhall under en begränsad tid. Som LFU-anställd har du ingen återanställningsrätt. Om du går till ett nytt arbete följer Samhall upp dig under den första månaden på din nya arbetsplats, sedan vänder du dig till Arbetsförmedlingen om du behöver hjälp.

Två män står vid arbetsredskap. En av dem, med svart fleecejacka och svart keps, tittar in i kameran.

5. Vem hjälper mig med övergång?

Din chef hjälper dig. Förklara att du är intresserad av att veta mer om övergång, och be din chef att få delta i Samhalls inspirationsträffar och utbildningar som handlar om att söka nytt jobb. Om du vill, kan din chef hjälpa dig att kontakta företag som du är intresserad av.

I september 2024 ordnar Samhall arbetsplatsträff (APT) med övergångar i fokus.


6. Vad är utvecklingspraktik?

Utvecklingspraktik ger dig chansen att testa en annan yrkesroll – inom Samhall eller på ett annat företag. Praktiken ska vara minst 5 arbetsdagar och max 4 veckor. Här får du prova på nya arbetsuppgifter, men praktiken leder inte till en ny anställning. Efter praktiken går du tillbaka till ditt vanliga jobb.

Olika distrikt har olika möjlighet att ordna utvecklingspraktik, så prata med din chef för att höra vad som gäller där du jobbar.


7. Vad är övergångspraktik?

Övergångspraktiken förbereder dig för en anställning utanför Samhall. Först får du träffa chefen på din nya arbetsplats, sedan får du praktisera på arbetsplatsen i 2–4 veckor. Efter din praktikperiod bestämmer du om du vill fortsätta arbeta där eller inte. Samhall stöttar både dig och din nya arbetsgivare och hjälper till med frågorna ni har.

Man i solglasögon och hörselkåpor arbetar med grästrimmer.

8. Hur funkar övergång och lön?

När du blir anställd utanför Samhall får du lön av din nya arbetsgivare. Det är inte säkert att du får samma lön som du har i dag, men din nya arbetsgivare kanske erbjuder förmåner som inte finns på Samhall. Exempel på förmåner är friskvårdsbidrag och personalrabatt.

Samhall kontrollerar att din nya arbetsgivare ger dig schyssta villkor, som till exempel tjänstepension, rätt till semester och betald övertid.


9. Ska jag skriva in mig på Arbetsförmedlingen?

Ja, det är en bra idé. Om du är inskriven som arbetssökande blir det lättare för din nya arbetsgivare att anställa dig. Processen blir enklare och du kan snabbare få det stöd du behöver.

Någon skriver vid datorn. Bilden visar bara händerna och ett svart tangetbord.

10. Behöver jag cv för att göra en övergång?

Ett cv (curriculum vitae) är ett dokument där du sammanfattar din professionella kompetens. Vissa arbetsgivare kräver ett cv, andra inte. Om din nya arbetsgivare vill ha ett cv, kan du be din chef om hjälp med att skriva. Samhallskolan har kurser som förklarar vad ett cv ska innehålla.


Se en utbildningsfilm om övergång.

Här kan du läsa mer om Arbetsförmedlingen och stödet från Samhall:

Arbetsformedlingens sida om Samhall

Pdf: Samhalls medarbetarpolicy