Hoppa till innehåll

Så stöttar Sam­hall med­arbetare i Örebro

AKTUELLT. Samhall har 450 medarbetare i Örebro. Samhalls enhet ligger ungefär 400 meter från Campus Risbergska skolan, där tisdagens skjutning ägde rum.

Närbild på gren med snökristaller i solljus.

Samhall har inget uppdrag på Risbergska skolan, men eftersom Samhalls enhet ligger så nära skolan var det många medarbetare som påverkades starkt av händelsen.

I går, 5 februari, var cheferna Mattias Ljungdahl och Linda Henriksson-Ådén på Samhalls enhet i Örebro. Tillsammans med andra chefer, skyddsombud och personal från HR pratade de med medarbetarna om det som har hänt.

– Samtalen är så viktiga för att vi ska kunna hjälpa varandra att bearbeta den här fruktansvärda händelsen, säger Mattias Ljungdahl.


Lokal beredskaps­grupp ger stöd

När Samhall fick veta om skolskjutningen samlades cheferna för att lägga upp en plan. I tisdags var det viktigt att säkerställa att alla medarbetare i Örebro kunde komma hem på ett tryggt och säkert sätt. Nu är det viktigt att medarbetare som behöver prata får samtalsstöd och annan hjälp.

– Många har naturligtvis ett behov av att prata om det som har hänt. De känner stor sorg och har tankar om vart är samhället på väg, säger Linda Henriksson-Ådén.

– Det här dådet var ju inte riktat mot Samhall, men det påverkar oss självklart ändå, säger Mattias Ljungdahl. Vi har därför skapat en sorts lokal beredskapsgrupp, för att fortsätta fånga in reaktioner på det som hänt, och för att på bästa sätt kunna lugna och trygga våra medarbetare.

Tre personer i samtal. Kvinna med grått hår i hästsvans, och t-shirt med Samhalls logga, har ryggen mot kameran.

Hjälplinjer finns för alla

I kris reagerar alla olika. Det är helt normalt, i en onormal situation. De här dagarna är det extra viktigt att vi pratar, lyssnar och försöker förstå varandra. Om du känner dig ensam med dina tankar efter jobbet finns det hjälplinjer att kontakta, till exempel Hjälplinjen eller Jourhavande medmänniska.