Hoppa till innehåll

Vad innebär den nya lagen om tillgänglighet för dig?

JURIDIK. Lördag den 28 juni får Sverige en ny lag om tillgänglighet. Hur kan du använda den som konsument?

Kvinna håller i vit mobil. I förgrunden syns ett paragraf-tecken och ett frågetecken.

I den här webbföreläsningen från Funktionsrätt Sverige får du information om den nya lagen, vilka krav du kan ställa som konsument och var du vänder dig om du upptäcker otillgängliga produkter eller tjänster.

Videon är cirka en timme lång och erbjuder valbar undertext. Videon är inte teckenspråkstolkad.

Sammanfattning för dig som inte vill eller kan kolla på videon

  • Lördag den 28 juni får Sverige en ny lag om tillgänglighet. Den gäller alla privata företag och föreningar som säljer tjänster eller produkter till privatkonsumenter. Det är flera myndigheter som kontrollerar att den nya lagen efterföljs. En av myndigheterna heter Post- och telestyrelsen (PTS).
  • Lagen heter ”Lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet”. Den omfattar e-handel, banktjänster, betaltjänster, elektronisk kommunikation, persontransporter, streamingtjänster och e-böcker. Den gäller både fysiska apparater, som till exempel bankomater och mobiler, och digitala tjänster och system.
Lagbok och domarkklubba intill texten "Fyra lagar som skyddar oss. 1. Konsumentköplagen. 2. Konsumenttjänstlagen. 3. Lag om distansavtal och avtal utanför fast affärslokal. 4. Konsumentkreditlagen. Längst till höger i bild syns en kvinna med hörlurar som presentar lagarna i ett videomöte.
  • Det finns många lagar som skyddar konsumenter. Du som upplever att en tjänst eller produkt är otillgänglig eller att du har blivit orättvist behandlad som konsument kan göra såhär:
  1. Börja med att kontakta företaget eller butiken. De kanske inte vet om att deras tjänst eller produkt är otillgänglig? Om det inte hjälper:
  2. Vänd dig till konsumentvägledaren i din kommun. Hens jobb är att hjälpa och skydda dig som konsument. Om du inte får kontakt med någon konsumentvägledare kan du höra av dig till organisationen Sveriges Konsumenter. Om det inte hjälper:
  3. Vänd dig till PTS (Post- och telestyrelsen) som kontrollerar att den nya lagen efterföljs. PTS kommer inte hjälpa dig med just ditt ärende men ser till att rätt myndighet granskar företaget eller butiken. På PTS webbplats finns information om den nya lagen
  4. Diskrimineringsombudsmannen (DO) kan hjälpa dig om du har blivit utsatt för diskriminering. På DOs webbplats finns information om hur du anmäler diskriminering
  5. Du kan även anmäla företaget eller butiken till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Det är en ganska lång process. På ARNs webbplats finns information om hur du gör en anmälan. OBS! Det kostar 150 kronor att göra en anmälan.