– Hur vi än mäter så är nätet svårare för personer med funktionsnedsättning än för personer utan funktionsnedsättning. Det är ett underbetyg för dem som bestämmer hur det digitala samhället ska utformas och vilka resurser som investeras i god design, säger Stefan Johansson, forskare i kognitiv tillgänglighet och vd för Begripsam som gör undersökningen SMFOI.
Man kan vara digitalt inkluderad och exkluderad samtidigt
En person kan vara aktiv på sociala medier, men ändå ha svårt att handla på nätet eller betala räkningar digitalt. Några kanske tar del av nyheter och väderinformation online, men använder sällan e-post eller köper biljetter på nätet. Andra har lämnat sociala medier av eget val, medan vissa hindras av otillgänglig design och teknik. Samma person kan alltså både vara inkluderad och exkluderad i olika sammanhang.
Tydliga skillnader mellan olika typer av nedsättningar
SMFOI gör det möjligt att sortera resultatet på olika funktionsnedsättningar. I årets undersökning syns tydliga skillnader.
– De grupper som är minst delaktiga i det digitala och upplever mest svårigheter att vara digitalt delaktiga, är personer med intellektuella funktionsnedsättningar, personer med svårigheter relaterat till språk och personer som är blinda, säger Catharina Gustavsson, docent och en av forskarna bakom SMFOI, från Centrum för klinisk forskning (CKF) Dalarna.
Samhall deltar i nästa undersökning
Nästa år görs en ny SMFOI-undersökning. Då kommer alla medarbetare på Samhall få möjlighet att delta, genom att svara på enkätfrågor här på Portalen.
SMFOI 2023 utfördes av Begripsam i samarbete med Centrum för klinisk forskning i Dalarna (CKF) och Post- och telestyrelsen (PTS). Undersökningen görs vartannat år eftersom det tar lång tid att samla in svar, analysera dem och skapa rapporter.